Zmena Kozmetiky a „Purging“ : Cesta k čistejšej pleti

17. novembra 2023| Kozmetika

Premýšľate nad zmenou kozmetiky ale máte obavy zo zhoršenia pleti? Stretli ste sa niekedy so slovom purging? Zaujíma vás čo to je? Pokiaľ áno, čítajte ďalej!

Meniť svoju kozmetiku môže byť vzrušujúcim, no niekedy aj komplexným procesom.

Keď prechádzate na nový produkt alebo celú novú rutinu, môže sa objaviť fenomén nazývaný „purging“, ktorý spôsobuje očividné zhoršenie pleti predtým, než sa situácia začne zlepšovať.

Čo je purging?

Purging nie je nič neobvyklé. Purging je prirodzené čistenie pleti. Je to reakcia pleti na nové kozmetické produkty, ktorá sa prejavuje formou zvýšeného výskytu vyrážok, akné alebo iných kožných problémov. Najviac sa objavuje pri používaní produktov obsahujúcich retinoidy alebo produky obsahujúce aktívne zložky (kyselinu salyciovu, glykolovú a pod.)

Nie je to však nutne zlý znak!

V skutočnosti je to často prirodzená reakcia na zmenu a proces čistenia pokožky. Možno máte pocit že sa váš stav radikálne zhoršil, avšak v skutočnosti ide o proces, ktorý zaisťuje čistejšiu a zdravšiu pleť v dlhodobom horizonte!

Prečo purging nastáva?

Pri používaní nových produktov sa pokožka môže začať zbavovať uložených toxínov a nečistôt. Tento proces môže viesť k dočasnému zhoršeniu stavu pleti. Akné, ktoré sa objavuje počas purgingu, často vychádza z hlbších vrstiev kože a môže sa javiť intenzívnejšie než obvykle.

Ako rozlíšiť purging od reakcie na produkt?

 Rozlišovanie medzi purgingom a negatívnou reakciou na nový produkt môže byť náročné. Purging by mal prejsť pomerne rýchlo, zatiaľ čo negatívna reakcia na produkt sa môže prejavovať aj po dlhšiu dobu. Dôležité je sledovať, ako sa vaša pleť vyvíja, a ak máte pochybnosti, konzultujte s dermatológom.

Ako správne prejsť cez purging?

Prechádzať procesom purgingu môže byť náročné, ale s týmto postupom a tipmi môžete minimalizovať nepohodlie a dosiahnuť zdravšiu pokožku.

Trpezlivosť je kľúčová:

    • Purging je dočasný jav, a preto je dôležité byť trpezlivý. Akné a nepravidelnosti, ktoré sa objavujú počas tohto procesu, sú často výsledkom čistenia pokožky od zvyškov a toxínov.
    • Dávajte svojej pleti čas prispôsobiť sa novým produktom a zmenám v rutine. Môže trvať až mesiac, kým sa pleť upokojí a vyčistí. Purging by mal prejsť pomerne rýchlo, a ak nepríjemné prejavy pretrvávajú, môže to byť signál, že je potrebné upraviť rutinu.
    • Dobrá správa je, že akné ktoré sa vám na pleti počas puringu vytvorí, zmizne rýchlejšie než vaše obvyklé zápaly a vyrážky.

Neprerušujte nové produkty:

    • Ak je purging mierny, neprestávajte používať nové produkty. Stavte na svoju novú rutinu a dávajte pozor na to, ako sa vaša pleť mení.
    • Takéto čistenie pleti nie je známkou toho, že by ste produkty mali prestať používať!
    • Niekedy môže byť pre vás pokušenie prerušiť novú rutinu. Avšak pretrvávanie a dôslednosť sú kľúčové pre úspešné prejdenie procesom purgingu.

Postupujte opatrne:

    • Keď zavádzate nové produkty, postupujte opatrne a postupne. Náhle zmeny v rutine môžu vyvolať silnú reakciu pleti.
    • Pokiaľ sú reakcie na produkt  príliš silné, vyskúšajte ich používať postupne. Napríklad najskôr len raz do týždňa, potom viac krát do týždňa až nakoniec každý deň.

Purging a Dermalogica

Ak uvažujete o zmene na kozmetiku Dermalogica a obávate sa možného purgingu, je dôležité byť informovaný o produktoch, ktoré plánujete zahrnúť do svojej rutiny. Dermalogica je značka, ktorá sa špecializuje na vysoko kvalitné produkty a môže byť účinná pri rôznych typoch pleti. Pokiaľ sa rozhodnete pre túto kozmetiku, objednajte sa k nám na ošetrenie a konzultáciu s odborníkmi.

Rada na Záver:

V ceste cez purging pamätajte na trpezlivosť a lásku k svojej pokožke. Držte sa svojej novej kozmetickej rutiny, aj keď sa objavia nepríjemné prejavy. Sledujte vývoj svojej pleti, prispôsobujte svoju rutinu podľa potreby a neváhajte konzultovať s dermatológom, ak máte pochybnosti. Krása a zdravie pleti prichádzajú s časom a starostlivosťou.

Buďte láskaví voči svojej pleť a užívajte si cestu k čistejšej a žiarivejšej pokožke!